Магія "українського Ван Гога"

Творчість Макарова Віктора Васильовича - це цілий розділ у культурній спадщині українського мистецтва. Понад 55 років пензель майстра невпинно створювала чарівні краєвиди та натюрморти, рідше портрети. Це справжня пристрасть художника, яка надихнула його більш ніж на 2000 картин. Кожна по-своєму оригінальна, самі сюжети представлені глядачеві характерною для Макарова В.В. стилістиці - тепла кольорова гама, м'які масляні мазки, чарівна гра світла в кожній деталі. 

теплий захід сонця картина маслом художник Макаров Віктор
Картина Макаров Віктор "Ніжність заходу сонця" 2002 р.


Роботи Макарова Віктора можна віднести до загального стилю модернізм. Це дуже широке поняття та його достатньо щоб умістити весь талант маститого художника. Частину мистецтвознавців вважають його стиль імпресіонізм, частина – постімпресіонізм, інші – виключно експресіонізм. Саме тому модернізм як поєднання ідеально підходить як усі творчі періоди Макарова Віктора.

Відео, присвячене особистості та творчості Макарова Віктора:


лісовий пейзаж човен рибалка річка дерева ліс картина масло Макаров Віктор
Картина Макаров Віктор "Самотній рибалка" 1975 р.

Неабиякий талант юний художник виявив, коли у 1946 році потрапив до майстерні художників у Тернополі, куди переїхала вся його родина, рятуючись від сталінських репресій.

"А ну, намалюй коло!" - після цих слів Макаров Віктор став на шлях початківця художника. Досвідчені художники взяли його помічником до себе в майстерню, а вже за 4 роки став самостійним майстром художнього оформлення.

поле коні квіти дерева ліс картина масло Макарів художник
Картина Макаров Віктор "Пасовище" 2009 р.

Переїхавши з рідного Кривого Рогу, художник-початківець черпав натхнення біля природи і передавав усю радість життя в кожному пейзажі. Як пізніше висловиться сам майстер - "Природа - мій учитель."

Невдовзі починаючи з 1955 року він стає учасником збірних (групових) виставок у Києві, Львові, Тернополі. Майбутній "український Ван Гог" відточував свої навички, шукав свій творчий почерк і вже з 1980 року Макаров Віктор проводив персональні виставки по всій Україні.

жовті червоні дерева ліс імпресіонізм картина олія Макарів 1932
Картина Макаров Віктор "Осінь вбралася" 2002 р.


"З 14 років Віктор Макаров жив у Тернополі й оспівував цей край, так як ніхто цього не робив, - зазначає Ігор Дуда, директор Тернопільського обласного художнього музею. - Його пейзажі, краєвиди всі присвячені Тернополю, його околицям, річці та ставку, тому, що він бачив і любив. Він один із небагатьох, кого можна було завжди побачити з етюдником за плечима, хто малював із натури, творчо переосмислюючи її. Незважаючи на те, що у Віктора Макарова немає художньої освіти, він виріс на основі постімпресіонізму. Його натхненниками були Поль Сезанн, Вінсент ван Гог, Поль Гоген. Це були зразки, до яких він тягнувся, і він виріс на тому рівні постімпресіонізму, для якого характерне своєрідне бачення натури, експресіоністична мова, колір, динаміка. Він тримався твердо цього стилю, знайшов себе, тому називати його аматором не можу, він професіонал, дуже сильний художник."

хмарне небо тополя біля річки зелений ліс картина масло Макарів Віктор
Картина Макаров Віктор "Біля річки" 2008 р.

За свої праці у 2000 році Макарову Віктору було надано звання народного майстра живопису. Також великий майстер був членом Національної спілки художників України, Міжнародної професійної спілки художників та визнаний ветераном праці.

рибалки човен село річка картина експресіонізм Макарів художник
Картина Макаров Віктор "Рибалки на човні" 2008 р.

Його роботи - справжня знахідка для поціновувачів класичного живопису. Робота Макарова Віктора зберігаються у Тернопільському краєзнавчому музеї, Тернопільському обласному художньому музеї, Центрі сучасного мистецтва та культури ім. Куїнджі, а також у приватних колекціях в Україні, Хорватії, Італії, Німеччині, Канаді, Росії, Америці, Чехії, Польщі.

картина експресіонізм олія соняшники поле будиночок село поле Макарів 1932
Картина Макаров Віктор "У соняшників" 2001 р.

Віктор Макаров – єдиний художник, якого прозвали "Ван Гог сучасності" (також, "український Ван Гог"). Для кожної своєї роботи митець виловлював скарби нашої природи та зберіг її красу для майбутніх поколінь.

зелений краєвид імпресіонізм картина масло дерева Макарів Віктор
Картина Макаров Віктор "На стежці" 1998


художник віктор макарів виставка картин
Віктор Макаров на своїй виставці


грамота художник віктор макарів картин
Грамота управління культури виконкому тернопільської обласної ради депутатів трудящих, нагороджують Макарів Віктора за відмінний художній твір експонований на виставці


диплом віктор макарів художник
Диплом видано товаришу Макарову Віктору учаснику Всесоюзної виставки робіт самодіяльних художників 1961 року


газета стаття художник макаров віктор
«Портрет художника як полотно життя» – стаття в газеті «Ровесник» (м. Тернопіль) № 86 від 18 липня 1985 року


стаття у газеті художник Макаров Віктор
«Знайомство зблизька – Душа майстра» – газета «Свобода» (м. Тернопіль), від 15 жовтня 2010 року


газета художник віктор макарів
«Художник, який творить ікони природи» - стаття у місцевій газеті від 14 березня 2021 року


ікони природи художник віктор макарів стаття газета
Стаття Влади Собуцької для газети «Точа зору»


Насолоджуйтеся красою та ніжністю картин видатного українського майстра у нашому онлайн-каталозі

Також, Ви можете придбати друкований альбом-каталог, який був випущений до 80-річчя художника.