Замовлення документів для вивезення картин за кордон

Cьогодні в Україні діє посилений контроль за переміщенням культурних цінностей. У зв'язку з цим митні служби ретельно стежать за картинами, графікою та предметами декоративно-ужиткового мистецтва, які люди хочуть вивезти за кордон.

Процедуру та юридичні норми щодо отримання документа на вивезення (висновку експерта) на предмети мистецтва ми розписали на своїй сторінці раніше. Сьогодні ми розглянемо актуальну ситуацію на пропускних пунктах української митниці.

дозвіл на вивезення картин за кордон, документ, висновок експерта

Позиція законодавця України – залишити всі українські культурні цінності на території України. Сьогодні особливо збереження та охорона українських культурних цінностей є одним із найголовніших пріоритетів. Тому, при відправці посилок, перевезенні картин, скульптур через кордон митні служби вимагають експертний висновок, в якому будуть ідентифікуючі дані предмета мистецтва (напр., полотно, олія, 60х80 см) та відповідні формулювання "картина дозволена для вивезення та перетину кордону".


картина та документ на вивіз, дозвіл експерта мінкульту, міністерства культури

Річ в тім, що співробітники митниці не мають повноважень випускати за кордон предмети мистецтва без дозволу експерта. Також, у митних інспекторів немає спеціальних знань, які мають мистецтвознавчі експерти. Експерт міністерства культури має повноваження розпоряджатися – які предмети мистецтва можна вивозити, а які – ні. Для видачі дозволу на вивіз експерт перевіряє у кількох реєстрах: 

- Реєстр заборонених для вивезення предметів мистецтва; 

- Реєстр культурної спадщини українського народу; 

- Реєстр втрачених предметів мистецтва.

документ для вивезення картини за кордон, дозвіл мінкульт

Юридична назва "Висновок експерта", але в житті найчастіша назва "Дозвіл на вивіз". Отримавши такий документ, ви можете спокійно подорожувати з картиною за кордон, відправляти її поштою або передавати водіям для перевезення. 

Якщо вам потрібна консультація, ви хочете дізнатися, як отримати дозвіл на вивіз картини - зателефонуйте нам і ми проконсультуємо.

+380632478102


Напишіть нам в Telegram, Viber або Whatsapp

Ми завжди вам раді! 

Другі статі по темі:

Пакування та доставка картин до США

- Перевезення 70 картин до Парижу

- Чи доставляє Нова пошта картини за кордон?