Як дізнатися автора картини та отримати документ авторства

Розглянемо два варіанти, в яких можна отримати документ від авторства - атрибуцію, висновок експерта. 

Для зручності можете переглянути наше коротке відео про атрибуцію предметів мистецтва:

встановлення авторства картин


Перший варіант. 

Вам до рук потрапила картина, на якій немає підпису художника - і на лицьовій стороні, і на звороті, або ж підпис нерозбірливий. Відтак - Ви хочете дізнатися "хто написав картину, хто її створив?". Якщо "художник дорогий" - це щось цінне і Ви захочете зберегти цю картину і передати її своїм спадкоємцям.


атрибуція картин, встановлення автора, експертиза


Другий варіант.

Ви здогадуєтеся, хто автор картини, хто її художник. Можливо, є підпис чи вам хтось сказав прізвище художника. У такому разі Вам потрібно лише письмово підтвердити авторство.

Наведені варіанти в науці називаються атрибуцією, встановлення атрибутів. Серед людей найчастіше чуємо назву - атрибуція, встановлення авторства, висновок експерта, експертиза, документ на картину.



Розглянемо детальніше роботу експерта зі встановлення та підтвердження авторства художника. Отримавши картину в руки увага експерта спрямована на такі фактори:

впізнаваний стиль художника, експертиза

- характер письма

Кожен відбиток пальця та райдужна оболонка кожної людини унікальні. Також і манера написання картин кожного художника оригінальна. Один художник робить акценти на фігурах, інший – на образах. Один митець спілкується з глядачем квітами, а інший здатний донести сюжет кількома лініями та плямами. Деякі художники відомі завершеністю сюжету, його детальним опрацюванням, так званою – високою деталізацією. Інші ж художники передають сюжет та ідею через образи та абстракції, щоб кожен глядач розглянув та побачив свій зміст.

Отдельна тема - підробки. Якщо ж картина копія, підробка чи репродукція - швидше за все на картині будуть невпевнені мазки, щоб заплутати глядача думками "начебто цей художник, начебто схожа стилістика". 

експертиза картин, дізнатися автора, художника

- сюжет

Кожен художник обирає свою тему творчості. Один художник писатиме лише пейзажі та натюрморти. Наприклад, "український Ван Гог" Віктор Макаров, який писав портрети вкрай рідко. цьому й писатиме портрети. Наприклад, заслужений і народний художник України Кокін Михайло. абстракцій. Яскравий приклад такого художника - Олещук Володимир.

фактурні мазки олією на полотні

- матеріали, які використовуються

Кожен художник ще й ремісник, який вміло використовує матеріали та їх поєднання. Наприклад, полотно + масло, акрил; папір + акварель; картон + олія, акрил; папір + пастель.

техніка написання картин, експертиза

- техніка написання

Для написання картин у своєму авторському стилі художники використовують оригінальні фарби, стилі письма та стилістику. Тому ваза червоного кольору одного художника в реалізмі та іншого художника в кубізмі - будуть суттєво відрізнятися. Хтось пише картини мастіхіном, а інший наносить фарби на полотно тільки пензлем.

експерт оглядає картину на устаткуванні

- стан картини

Якщо експерт має справу з оригінальною, справжньою картиною – він побачить, що вік картини збігається з роками життя художника. За допомогою спеціального обладнання та технік можна визначити приблизний період створення картини. Тому, якщо експерт встановить, що картина створена нещодавно, в останні 10-20 років, а художник помер у 1987 році, то на жаль, - картина підробка.

Також, потрібно знати чи були втручання в картину, реставрації, чи втрати барвистого шару, кракелюр. Це дозволить підтвердити або спростувати автентичність (оригінальність) картини.


Схожий документ, який часто користувачі плутають, називається сертифікат автентичності. Цей документ видається у разі, коли немає сумнівів у авторстві та/або автор роботи ще живий. Видавати такий сертифікат може сам художник, скульптор (автор витвору мистецтва) або галерея, з якою він співпрацює. Більш детально ми розписали в розділі Сертифікат автентичності.

Якщо вам потрібна допомога із встановленням, підтвердженням авторства - звертайтеся до фахівців галереї АртДом і ми допоможемо отримати висновок експерта про підтвердження авторства (аутентичність), якщо картина справді справжня.


Щоб дізнатися вартість послуги - зателефонуйте нам +38 063 247 8102 або напишіть нам у telegramу Viber, або в Whatsapp

Ми працюємо щодня з 10:00 до 20:00.