Як отримати документ на вивезення картини за кордон

У цій статті ми розповімо про процедуру отримання документу на вивезення предмета мистецтва за кордон України. 

Часта назва цього документу для художників та колекціонерів предметів мистецтва – дозвіл на вивіз. Але юридично цей документ називається висновком експерта про те, що представлений предмет мистецтва не є культурною цінністю національного масштабу України.

Позиція законодавця України виходить із того, що культурні цінності мають залишатися у межах нашої держави. В силу віку держави та позиції того, що культурну спадщину потрібно зберігати. Крім цього, є фактична ситуація - Ви приходите на митно-пропускний пункт і співробітники митної та прикордонної служби повинні прийняти рішення випускати предмет мистецтва за кордон чи ні. Зазначені співробітники не мають спеціальних знань, які потрібні для прийняття рішення – можна вивозити чи ні, начебто картина сучасна, автор ще живий, але, як і раніше, немає відповіді – можна чи не можна. Тому вивезти, переслати поштою предмет мистецтва (картини, скульптури, ікони) можна лише в тому випадку, якщо є документ від експерта.

Фахівці галереї АртДом можуть допомогти в отриманні документа на вивіз предмета мистецтва, оскільки ми самі вивозимо та відправляємо поштою картини та скульптури. Ми співпрацюємо з багатьма експертами по всій Україні, щоб ми могли допомогти вам у найкоротші терміни. Сьогодні ситуація дуже напружена - десь світло пропадає, у когось принтер ламається, оголошена повітряна тривога або ж експерт зайнятий своєю роботою (проведенням виставки, інвентаризації тощо).

дозвіл на вивезення картини за кордон України

Для того щоб отримати документ на вивезення картини, скульптури за кордон потрібно відправити нам у месенджер або email:

1) фотографію картини (скульптури, ікони);

2) прізвище, ім'я художника (скульптора, автора);

3) назва твору;

4) рік створення;

5) матеріали (полотно, олійні фарби, акрил, бронза тощо);

6) оцінювальну вартість.

-

Отримавши ці дані, ми передаємо їх експерту, який перевіряє - чи справді можна вивозити цю картину (скульптуру, ікону) за кордон. Для цього проводиться звіряння з кількома реєстрами:

- реєстр заборонених для вивезення предметів мистецтва;

- реєстр культурної спадщини українського народу;

- реєстр вкрадених, втрачених предметів мистецтва.

Якщо предмет мистецтва був створений після 1950 року і не перебуває в перерахованих реєстрах - значить його можна вивозити, відправляти поштовими службами, про що експерт і видає документ (висновок).

документ на вивіз картини від експерта

Процедура оформлення цього документа з галереєю АртДом займає 1-3 дні і готовий документ надсилається Новою поштою.

Якщо у вас є питання чи потрібна консультація – звертайтесь до нас. Ми радо проконсультуємо.

Зателефонуйте +38 063 247 8102 або напишіть нам у telegramу Viber, або Whatsapp

Наш email - artdom.com.ua@gmail.com

Ми працюємо щодня з 10:00 до 20:00.