Оформлення картин у раму (багет)

У цій статті ми розповімо як правильно оформлювати картину в раму та відповімо на популярні питання художників, колекціонерів та любителів мистецтва з цієї теми. 

Як правильно оформляти картину в багет (раму)?

Підібравши стильний багет, який підкреслить красу картину, Ви підвищите цінність картини. Як мінімум буде помітно, що ви витратили час на її оформлення - це сили, час і енергія. Як максимум, картина стане візуально більшою, а стильні багет (рама), паспарту, вставки - додадуть акценти, які розцінюються як вдале естетичне та дизайнерське рішення.

оформлення картини в раму, багет

Підбирати раму для картини, графіки краще довірити професіоналам та майстрам своєї справи. З технічного боку, головне для предметів мистецтва - висока якість дерева та надійна фурнітура (скоби, кріплення для стін та інше). Для естетики – важливі правильні поєднання кольорів та візерунків. Наприклад, якщо стиль картини із "завитками", то краще вибрати схожий багет із "кучеряшками". Якщо робота "тепла", то і багет має зберегти цю теплоту схожими відтінками.

дерев'яний та пластиковий багет, рама для картин

Дерево чи пластик? 

На відміну від старого жарту "Reebok або Nike", досвідчений арт-дилер і колекціонер завжди вибере раму з дерева. Якщо вже витрачати гроші, час та енергію у цьому напрямку – краще зробити один раз і добре. Дерево має ряд переваг та відмінностей від пластику, серед яких:

- вища міцність

Найстрашніший удар для картини - це удар у кут. Якщо ж рама пластикова – ймовірність 90%, що вона лусне. Дерев'яний багет вищий якістю, і як личить дереву - воно м'яке і прийме удар. Залишиться тільки вм'ятина, подряпина, але рама з високою ймовірністю не лусне при ударі або падінні.

оформлення картини в дерев'яну раму

- презентабельність

Дослідні дилери та колекціонери по всьому світу можуть візуально відрізнити дерев'яний і пластиковий багет. Пластиковий має дешевий блиск. Тому продавати краще все ж таки картину в дерев'яному багеті.

- цінність

Оформивши картину у хороший якісний багет - вона вже автоматично не може коштувати дешево. Є так звана собівартість, тому наявність рами не дає приводу для великого торгу.

Який трендовий, модний багет у 2024 році?

Ось уже кілька років поспіль першість займається L-подібним багетом. Альтернативні назви – американка, американо (americano). Мода на цей вид рам пішов від культових дизайнерів та провідних аукціонних будинків, таких як Christie's та Sotheby's.

багет для картин, оформлення

Найвищі продажі предметів мистецтва спостерігаються на ринку модернізму. Тому у світі оформлення картин сьогодні популярні рами в стилі модернізму та неокласики. Класичні рами у стилі бароко пішли у далеке минуле. У новому тисячолітті дизайнери приймають класику і на її основі створюють нові тренди.

Чи варто оформлювати картину в раму перед продажем?

Іншими словами - чи варто оформлювати картину, щоб підвищити інтерес до картини і, отже, скоріше її продати? Однозначної відповіді це питання немає. З одного боку:

- оформлення в раму вимагає витрат за часом і грошима, якщо картину вже оформили - отже покупець уже заощаджує час;

- у рамі картина виглядає більш презентабельно і вже є готовим продуктом;

- якщо продаж картини за кордон це суттєвий плюс, оскільки сам багет (рама) та послуги оформлювачів у 3-5 разів дорожчі, ніж у нас.

Мінус оформлення:

- покупець може мати свій смак, який не сходиться з вашим вибором рами;

- рама не вписується в інтер'єр будинку покупця і йому потрібно переробляти оформлення;

- покупець заможний, любить мистецтво і може знайти час на оформлення - тому йому не важко вибрати найкращу на його смак раму і чекати 2-3 тижні поки її оформлять у майстерні.

вибір рами для оформлення картин


Підсумувавши, можна сказати, що оформлення картини в раму вимагає індивідуального підходу, а майстерня повинна мати досвід і смак для кращого надання такої послуги. Галерея АртДом співпрацює з кількома багетними майстернями, які працюють на ринку України вже понад 5 років та використовують лише якісний багет європейського походження.


Для розрахунку вартості оформлення - надішліть нам фотографію картини і напишіть розміри. Наші менеджери протягом 10 хвилин підберуть варіанти багету із зазначенням вартості.

Зателефонуйте нам +38 063 247 8102

Або напишіть нам у Telegram або у Viber