5 причин, щоб зареєструвати авторське право на картину

Пʼять причин, щоб зареєструвати авторське право на картину. 

реєстрація авторського права на картину

1) Право отримати 5% від перепродажу оригіналу картини

Це називається право слідування і воно діє протягом усього життя автора і 70 років після його смерті. Важливий момент - продаж має бути на території України та має проводитися офіційно через аукціон, галерею, салон, крамницю тощо.


2) Підтвердження майнових прав

Часто покупці думають, що після покупки картини вони можуть робити з нею що завгодно - викладати в просторі інтернету, використовувати в рекламі, робити мерч (розміщувати фото картини, її сюжет на футболках, кофтах, сумках тощо). Але це не так, оскільки це порушення майнових прав художника.

Якщо з художником був підписаний договір і в ньому всі моменти по авторським правам враховані, тоді претензій бути не може. Але в більшості випадків - художники просто передають (продають, дарують) свої роботи. В такому випадку - художник має право отримати компенсацію за порушення його авторських прав та отримувати % від прибутку з продажу, наприклад, футболок із зображенням його картини.


3) Встановлення авторства, його фіксація та затвердження

Отримавши свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір художник отримує офіційний документ, яким затверджується фізична особа художника, псевдонім (якщо є такий) та рік створення картини.


4) Допоможе зупинити порушення авторських прав

У разі незаконного розповсюдження в мережі інтернет будь-якою особою об’єктів авторського права, художник має право звернутися до власника веб-сайту або веб-сторінки, на якій розміщено твір, із заявою про припинення порушення додавши фото (скан) свідоцтва.


5) Спадкоємці зможуть спадкувати майнові авторські права на твори та отримувати винагороду та компенсації.


Вартість такого свідоцтва 1000-2000 грн, а вартість складення договорів залежить від конкретної ситуації та витраченого часу.


Зателефонуйте нам і ми Вас проконсультуємо +380632478102

Напишіть нам в Telegram або в Viber

Ми завжди вам раді!